Támad a WannaCry Zsarolóvírus

Megjelent a WannaCry nevű zsarolóvírus. A ransomware, magyarul zsarolóvírus egy olyan kártékony szoftver (malware), amely:

  • Átveszi az irányítást a számítógép felett: elindít számos folyamatot, amelyekkel a fájlok hozzáférési jogait változtatja meg, és kommunikál a tor hálózaton elérhető szolgáltatásokkal, így átadva az irányítást a fertőzött gép felett.
  • Titkosítással használhatatlanná teszi a felhasználói fájlok gyakori formátumait (MS Office, képek, forráskódok, archív fájlformátumok, virtuális gépek fájljai, certificate-ek). A titkosítás feloldható, azonban a vírus terjesztői pénzt (300-600 dollár) kérnek a titkosítás feloldásáért.
  • A vírus meglepően hatékonyan terjeszti magát a vállalati hálózaton keresztül, bár más, kevésbé intenzív terjedési módjai is léteznek, például e-mailben küldött és fertőzött fájlokkal is terjedhet.

A zsarolóvírus-típus 74 országban fertőzte meg a kórházak, cégek, mobiltelefon-társaságok, magánszemélyek gépeit és a támadók gépenként 300 dollárnak (85 ezer forintnak) megfelelő bitcoint követeltek. A többi támadásnál is a WannaCry nevű kártevő különböző variánsait használták a hekkerek.

Le kell szögezni, hogy 100%-os hatékonyságú megoldás ma még nem létezik az ilyen típusú támadások ellen, de megelőző intézkedésekkel, megfelelő eszközök alkalmazásával, és az átlagosnál lényegesen nagyobb mértékű odafigyeléssel sokat tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében.

Megelőző intézkedések:

  • A biztonság érdekében erősen ajánlott valamilyen vírusirtót használni. Ajánlott az ESET Endpoint Antivirus Business Edition, AVG Pro, Avira Pro vírusirtó.
  • A hatékony védelem második lába a frissített operációs rendszer, amennyiben XP operációs rendszerrel rendelkező munkaállomásai vannak, haladéktalanul le kell cserélni minimum Win7 operációs rendszerre illetve az alkalmazói szoftverek hibajavítási foltjainak haladéktalan letöltése és telepítése. Ehhez nem csak magának az operációs rendszernek, hanem a különféle alkalmazásoknak (pl.: Adobe Flash, Java) a hibajavításait is mindig le kell futtatni időben.
  • Az értékes és pótolhatatlan adataikról egy elkülönített, és fizikailag állandóan nem csatlakoztatott meghajtóra rendszeres mentéseket kell készíteni.

Megjelenés esetén:

Ha a vírus megjelent, vissza tudjuk állítani az adatokat, azonban ez rendkívül költséges és időigényes feladat!

Amennyiben Ön ezt nem kéri, szakember gárdánk a következőket tudja vállalni:

  • Operációs rendszer újratelepítése.
  • Vírusirtó telepítése.
  • Új hardvereszközök beszerzése, konfigurálása.
  • Részletes szakmai tanácsadás, oktatás, megelőzés.

Ha szeretné az adataidat biztonságban tudni, keresse Cégünket!


Távsegítség kéréshez kérjük töltse le a megfelelő futtatható állományt a számítógépére és indítsa el!

Küldés Kilépés

Download IRMO app


Letöltés Kilépés