Nem kell félni a július 1-től: Változások új partner rögzítése esetén

A név melletti mezőre kattintva egy Cégnyilvántartás adatai közt tudunk keresni, ahol egy névtöredéket megadva egy cég nevét, címét adószámát tudjuk lekérni, majd a Rendben gombra kattintva a Correct partnerkarton megfelelő mezőit feltölthetjük.

Egy új partner rögzítése esetén, illetve ha megnyitunk egy korábbi partnerkartont szerkesztésre, meg kell adnunk bizonyos adatokat, melyek megadása nélkül a partnerkartont nem tudjuk elmenteni.

A mezők melletti feliratok pirosan fogják nekünk jelezni, mely mezőkről van szó. A Személy, illetve Adóalany mezők kitöltése kötelező.

A Személy lehet Természetes személy vagy Jogi személy.

A természetes személy tulajdonképpen maga az ember, se több, se kevesebb. Pl. az őstermelők vagy egyéni vállalkozók vagy a magánszemélyek, akik vásárolnak.

Jogi személy alatt az egyes ember, vagy emberek egy csoportja által létrehozott szerveződést értjük, ami önállóan képes és jogosult működni, jogokat szerezni, kötelezettségeket vállalni. Neve van, valamifajta alapító szerződése van, szervezete van, nyilvántartásba vették, önálló vagyona-gazdálkodása van stb.
Pl. egyesület, gazdasági társaság, szövetkezet, egyesülés, alapítvány (Kft, Bt, Zrt.)

Ennek abban van jelentősége, hogy a program meg fogja követelni bizonyos esetekben, hogy a partnerhez adószám kerüljön beírásra.

Adóalany mező: Egy partner lehet adóalany, illetve nem adóalany

Adóalany az a személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat.
Gazdasági tevékenységnek minősül valamely tevékenység üzletszerű, illetve tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul (vagy azt eredményezi), és végzése független formában történik.

Ha egy partnernél beállításra kerül, hogy adóalany, akkor az adószámát, vagy közösségi adószámát meg kell, hogy adjuk. Ennek oka, hogy ez alapján tudjuk egyértelműen megállapítani, hogy az adatszolgáltatás tekintetében a partner érintett-e, vagy sem! Ha a vevő belföldi adóalany, akkor rendelkezik magyarországi adószámmal, így a NAV számla adatszolgáltatás teljesülni fog! Eltérő esetekben a számla adatszolgáltatására nem kerül sor!

A Részletek 1 fülön beépült az adószám ellenőrzése. Ha az adószám melletti ellenőrző ikonra kattintunk akkor a NAV nyilvántartásából kiolvassuk, mely partnerhez tartozik ez az adószám. Ezzel elkerülhetjük, hogy hibás adószámmal történjen adatszolgáltatás a NAV felé, mivel ebben az esetben a NAV automatikusan figyelmeztetést adna a számlára!

Az ÁFÁS dokumentum mező automatikusan módosul bizonyos beállítások hatására.

Ezen mező beállításának segítségével tudunk pl. Közösségi partnereket beállítani úgy, hogy számukra áfamentes számlát tudjunk kiállítani. Ehhez Közösségi és adóalany besorolást kell, hogy kapjanak a partnerek, mert Belföldi adóalanyok számára egy Áfa hatálya alá tartozó cég áfás számlát kell, hogy kiállítson. Ilyenkor ez a mező inaktív, nem módosítható.

Az ÁFA a bevételezésnél mezőnél azt állíthatjuk be, hogy a partnerünk - jelen esetben a beszállítónk - Áfa hatálya alá tartozó-e vagy Alanyi adómentes. Ezen menü beállításával a bejövő számlánkon rögzített áfatartalmat tudjuk befolyásolni. Ha alanyi adómentesre állítottuk a partnerünket és az áfakód az áfa törzsben és a szoftver paraméterekben rögzítve van, akkor a tételeket AAM áfakóddal tudjuk rárakni (Alanyi adómentes).

Számlázáskor új ellenőrzés:

Nincs NAV Adatszolgáltatás. – A számla nem lesz beküldve a NAV Online számla rendszerébe.

NAV adatszolgáltatás – A számla be lesz küldve a NAV Online számla rendszerébe.

Ez pusztán csak egy vissza jelzés a számla készítőnek, hogy az adatok helyesek és be lesz küldve. Illetve önellenőrzésül szolgál, ha tudja a számlát készítő, hogy a számlát be kell küldeni a rendszerbe és mégis piros, akkor valamilyen adat, vagy beállítás javításra szorul.

További ellenőrzés a számla lekérdezésnél lehetséges (Shift +F3)

Lekérdezési rács utolsó oszlopában található az online számla állapot.


Széchényi 2020
Távsegítség kéréshez kérjük töltse le a megfelelő futtatható állományt a számítógépére és indítsa el!

Küldés Kilépés

Download IRMO app


Letöltés Kilépés