Facebook vírusok felismerése

Facebook vírusok felismerése

Bár a felhasználók már megszokták a Facebook-on terjedő vírusok jelenlétét és az odafigyelés miatt kevesebb meghibásodást is okoznak ezek, mégis előfordul, hogy szervizünkbe olyan vírusfertőzéssel hoznak be számítógépet/laptopot, ami a közösségi oldalról fertőződött meg.

Az alábbi cikkünkben összegezzük miről is van szó, hogy tovább csökkentsük az innen származó kellemetlenségeket, meghibásodásokat.

Mi is a Facebook vírus?

A Facebook vírus (ami nem egy klasszikus értelembe vett internetes parazita, így bizonyos típusai ellen a vírusirtó se véd) amely a Facebookon való böngészésünk során kerülhet a rendszerünkbe. A különböző változatainak a céljaik is mások. Vannak olyan fajtáik, amik szimplán csak kellemetlenségeket akarnak okozni azzal, hogy teleposztolják mindenféle reklámmal, linkekkel az üzenőfalunkat, de van olyan is, ami fiókunk jelszavát – rosszabb esetben akár bankszámla adatainkat, és az azokhoz kapcsolódó jelszavakat - akarja megszerezni.

Ne feledjük: a facebook vírus minden fajtája egyértelműem veszélyes és káros.

A Facebook vírusok leggyakoribb típusai

Amivel legtöbbször találkozhatunk azok a kártékony weboldalakra mutató linkek. Leginkább a Facebook hírfalunkon jelennek meg, vagy egy ismerősünk (több más ismerősével együtt) bejegyzésében, ahol megjelöl minket. Ezek általában jópofa, sokkoló, vagy pornográf tartalommal bíró linkek. Ezt a fajtát talán a legegyszerűbb kivédeni. Ha a megosztott link, annak tartalma miatt nem vall ismerősünkre, ha több ember van megjelölve a bejegyzésben, vagy (és talán ez a legszembetűnöbb) ha angol nyelven van a bejegyzéshez tartozó felhasználói bejegyzés soha ne nyissuk be!

Ezek a vírustípusok szerencsére egyébként még a jobbik esethez tartoznak, hiszen a webszűrővel rendelkező, frissített és jogtiszta vírusirtó szoftverek a legtöbb ilyen jellegű fenyegetés ellen védelmet nyújtanak.

A másik csoportba a Facebookon belüli káros alkalmazások tartoznak. Ha egy Facebook alkalmazást telepítünk a Facebook fiókunkba, az nem kerül kapcsolatba konkrétan a számítógépünkkel, egy tőlünk távoli szervereken fut, és csak a közösségi portálon keresztül van a fiókunkhoz rendelve. Így ezeket a parazitákat a vírusírtó csak ritkán tudja kimutatni.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy alkalmazásokat rengetegen gyártanak. Ezek közül kell kiszűrnünk a biztonságosakat- Célszerű mindig a nagyobb, vagy ismertebb cégek alkalmazásait összekapcsolni Facebook fiókunkkal. Ilyen például a Zynga és annak játékai (pl Farmville, Zynga Poker), vagy az Instagram (aminek egyébként a Facebook a tulajdonosa.)

Aki használt már ilyen alkalmazásokat az tudja. hogy ezeket nagyon könnyű telepítenünk a fiókunkba. Sokszor végig se olvassuk egy-egy alkalmazás milyen adatainkhoz kíván hozzáférni, csak reflexszerűen kattintunk az „elfogadás” gombra, amivel kvázi saját kezűleg mi adjuk ki jelszavunkat, vagy adunk jogot a alkalmazásnak, hogy teleposztolja üzenőfalunkat.

Az ilyen vírusok ellen a legjobb védekezést a megfelelő körültekintés jelenti. Az ilyen alkalmazásoknál rendszerint nem hosszú a lista, mihez kér hozzáférést, ne sajnáljuk azt az egy percet az átolvasástól (az apró betűs részeket is ideértve).


Széchényi 2020
Távsegítség kéréshez kérjük töltse le a megfelelő futtatható állományt a számítógépére és indítsa el!

Küldés Kilépés

Download IRMO app


Letöltés Kilépés