ITC Kft.
menu Menü
DRS visszaváltás
Újdonságok
5 perc

DRS visszaváltás

2024 január 1. óta folyamatos, országos szintű bevezetés alatt áll a belföldön forgalomba hozott palackozott italok kötelező visszaváltási díjas rendszere. A "Deposit Return System", vagyis Betét-visszatérítési rendszer, röviden DRS a 0,1–3 literig terjedő űrtartalmú fogyasztói fém, műanyag és üveg italcsomagolásokat érinti.

Az érintett palackok egy része úgynevezett többutas csomagolás, vagyis az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, amely azt a megfelelő előkészítés után újratöltheti. A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, úgynevezett egyutas palack, mely a fogyasztást követően hulladékká válik, ezek megfelelő összegyűjtése és előkezelése után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhatnak.

Az ÁFA rendszerében az alaptermékkel ellentétben az új visszaváltási díj forgalmi adó alól mentes, azaz nem növeli az értékesítés adóalapját, vagyis a fizetendő adót sem. Az érintett termékek esetében így a megszokott eladási áron felül hozzáadott DRS betétdíjat a számlán is külön tételként kell szerepeltetni, valamint a megfelelő áfacsoportba kell azt gyűjteni.

A visszaváltási rendszer bevezetése még folyamatban van, mely bevezetési időszak kezdete óta több hirtelen változtatás is tapasztalható volt, ez a jövőben is előfordulhat. A Correct új és folyamatos feljesztéseinek köszönhetően képes lépést tartani és az aktuálisan érvényes információk szerint teljeskörűen kezelni a DRS-es termékek forgalmazását, egészen bevételezéstől az eladásig. A rendszerben egyszerűen különbséget lehet tenni a már raktáron lévő, még nem DRS csomagolással rendelkező régebbi termékek, valamint az újonnan érkező, új DRS csomagolásba burkolt termékek között, így a kettő egymással párhuzamosan való értékesítése sem akadály, míg a korábbi készletek ki nem futnak. A Correcttel kiállított számlákon az elvárásnak megfelelően külön tételként szerepelenk a termékek ilyen típusú csomagolásai, melyeknek összege a megfelelő ÁFA csoporthoz kerül hozzáadásra a rendszerben és számlán látható ÁFA összesítőben is.

A Correct szoftver bevezetésével és a rendszerben történő DRS kezelés további részleteivel összefüggésben bátran keresse kollégáinkat a Kapcsolat oldalon feltűntetett elérhetőségeken! Szerezzen elsőként tudomást hasonló új megoldásainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre! A DRS visszaváltással kapcsolatos további részletekért látogasson el a MOHU oldalára.

iratkozzon fel, amennyiben szeretne értesülni az új információkról

hourglass_empty Folyamatban..
cookie A weboldal sütiket használ. Többet szeretnék tudni.